Ferenc
10 °C
29 °C

Csökken a cseh infláció

MTI/Dow Jones
2005.08.08. 11:39
Csehországban júliusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, jelentették a cseh statisztikai hivatalban hétfőn. Júniusban 0,6 százalékos volt a havi és 1,8 százalékos a tizenkét havi infláció. Az elemzői előrejelzések átlaga júliusra is 1,8 százalék volt a tizenkét havi inflációra.

Az infláció alakulása továbbra is igazolja a Cseh Nemzeti Bank korábbi enyhítő politikáját, de azt is, hogy az enyhítésben nem mehet tovább. Április végén negyed százalékponttal 1,75 százalékra, rekord alacsonyra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Első ízben számít alacsonyabb kamatot, mint az Európai Központi Bank, amelynek 2003. június óta 2,00 százalékos az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimuma. Az elemzők úgy vélik, hogy a továbbra is erős, bár most főleg export vezérelte gazdasági növekedés miatt enyhítésre nem lehet számítani, sőt, ha az infláció rosszabbodna - év végére 2 százalék körüli tizenkét havi inflációt jósolnak -, akkor az év végéig inkább kamatemelés várható, 2 százalékra, annál is inkább, mert a bank korábban alulbecsülte a gazdasági növekedést.

A cseh munkanélküliség júliusban 8,8 százalékosra nőtt a júniusi 8,6 százalékról a Nemzetközi Munkaügyi szervezet (ILO) szabványa szerint számolva. Tavaly júliusban 9,2 százalékos volt a munkanélküliség. Most júliusban 476 456-an voltak állás nélkül, a júniusi 461 907-es havi átlag után. (A szélesebb cseh szabvány szerint számolva júliusban 9,5 százalékosra nőtt a munkanélküliség a júniusi 9,3 százalékról, de így is kisebb volt a tavaly júliusi 10,1 százaléknál.)