Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökken a cseh infláció

MTI/Dow Jones
2005.08.08. 11:39
Csehországban júliusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, jelentették a cseh statisztikai hivatalban hétfőn. Júniusban 0,6 százalékos volt a havi és 1,8 százalékos a tizenkét havi infláció. Az elemzői előrejelzések átlaga júliusra is 1,8 százalék volt a tizenkét havi inflációra.

Az infláció alakulása továbbra is igazolja a Cseh Nemzeti Bank korábbi enyhítő politikáját, de azt is, hogy az enyhítésben nem mehet tovább. Április végén negyed százalékponttal 1,75 százalékra, rekord alacsonyra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Első ízben számít alacsonyabb kamatot, mint az Európai Központi Bank, amelynek 2003. június óta 2,00 százalékos az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimuma. Az elemzők úgy vélik, hogy a továbbra is erős, bár most főleg export vezérelte gazdasági növekedés miatt enyhítésre nem lehet számítani, sőt, ha az infláció rosszabbodna - év végére 2 százalék körüli tizenkét havi inflációt jósolnak -, akkor az év végéig inkább kamatemelés várható, 2 százalékra, annál is inkább, mert a bank korábban alulbecsülte a gazdasági növekedést.

A cseh munkanélküliség júliusban 8,8 százalékosra nőtt a júniusi 8,6 százalékról a Nemzetközi Munkaügyi szervezet (ILO) szabványa szerint számolva. Tavaly júliusban 9,2 százalékos volt a munkanélküliség. Most júliusban 476 456-an voltak állás nélkül, a júniusi 461 907-es havi átlag után. (A szélesebb cseh szabvány szerint számolva júliusban 9,5 százalékosra nőtt a munkanélküliség a júniusi 9,3 százalékról, de így is kisebb volt a tavaly júliusi 10,1 százaléknál.)