Árpád
-2 °C
4 °C

Brüsszeli stop az orosz csirkének

MTI
2005.08.08. 16:46
Az Európai Bizottság hétfőn betiltotta az élő szárnyasok és a madártoll behozatalát Oroszországból és Kazahsztánból az Európai Unió területére. A tilalom augusztus 12-től érvényes, s a lépést a két országban pusztító madárinfluenzával indokolták. A lépés nem vonatkozik a tojásokra és a madárhús behozatalára - de az EU-bizottság szerint az Európai Unió e két országból eleve nem is importál ezekből a termékekből.

Oroszországra és Kazahsztánra három hete terjedt át az Ázsiában már hosszabb ideje pusztító, s ott emberéleteket is követelő madárinfluenza. Csak Oroszországban az utóbbi napokban több tízezer háziszárnyast semmisítettek meg, a vírus terjedésének meggátlására. Egyébként az EU már régebb óta hasonló (bár még az oroszországinál és kazahsztáninál is szigorúbb, mert teljes körű, a tojásra és a húsra is kiterjedő) tilalmat léptetett életbe nyolc ázsiai államra: Thaiföldre, Kambodzsára, Indonéziára, Laoszra, Vietnamra, Észak-Koreára, Pakisztánra és Malajziára. A most született döntést szeptemberben vizsgálják majd felül, a helyzet alakulásának függvényében.

A kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság még az év vége előtt egyfajta "vezetői gyakorlatot" tart majd, annak tesztelésére, hogy miként működnek a kommunikációs csatornák a nemzeti hatóságok között egy influenzajárvány, vagy egy lehetséges terrorista támadás esetén. Emellett bizottsági illetékesek jelentést készítenek arról, Európa mennyire felkészült a különböző egészségügyi veszélyekre, s ezt a nyári szünet után megvitatják majd a különböző uniós munkacsoportokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?