Rekordmagasságban a kelet-európai ingatlanbefektetések

MTI
2005.08.09. 14:02
Kelet-Közép-Európába 2 milliárd euró áramlott ingatlanbefektetésekbe az első félévben, ez 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban -- közölte a CB Richard Ellis ingatlantanácsadó. Ez azt jelenti, hogy a befektetések az év egészében meghaladhatják a tavalyi év 4,1 milliárd eurós rekordértékét.

A térség országaiban 1998 óta 10,5 milliárd eurót fektettek kereskedelmi jellegű ingatlanokba, ennek több mint 80 százalékát 2003 óta. A befektetett összeg 85 százaléka jutott irodaházakra, bevásárló központokra.

Az idei év első felében az ingatlanbefektetések 97 százalékra három országra, Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra összpontosult, de jelentős volt a növekedés Bulgáriában, Romániában, Oroszországban és Szlovákiában is. A rendelkezésre álló objektumok hiánya, valamint a kereslet növekedése miatt csökkennek a hozamok az ingatlanbefektetők számára a térségben: Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában az irodapiacon 7,5 százalék körüli a hozam, s ez az év hátrelvő részében tovább mérséklődhet.