Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl drága a német munkaerő

MTI
2005.08.09. 15:15
Tavaly egy munkaóra átlagosan 27,60 eurójába került egy nyugat-németországi munkaadóknak, 38 százalékkal többe a konkurenciaként szóba jöhető országok átlagánál. 2003-ban a különbség még 36 százalékos volt - írja az Institut der deutsche Wirtschaft Köln (IW) tanulmánya. Magasabb munkabérköltséggel, óránként 28,14 euróval csak Dániában kellett számolniuk a munkaadóknak.

Különösen az óránként 12,15 eurót kitevő munkabér utáni terhek jelentenek komoly hátrányt a német vállalatoknak. Ilyen magas költségekkel egyetlen iparosodott országban sem kell számolni. Az erős euró a német vállalatok költséghátrányát csak tovább fokozta.

Lényegesen kedvezőbb a helyzet a keleti német tartományokban, ahol óránként 17,15 eurós munkadíjjal és járulékos terhekkel kell számolni, ami egyharmadával marad el a nyugat-németországi átlagtól. Németország keleti területein olcsóbb a munkaerő, mint Írországban, az Egyesült Államokban, Japánban vagy Olaszországban. Magasabb viszont a spanyolországi, a portugáliai és a görögországi, valamint a kelet-európai uniós tagországok átlagos szintjénél. Az IW számításai szerint Németország nem veheti fel a versenyt például a magyarországi és a csehországi bérköltségekkel, ahol óránként 4,50 euróból ki lehet jönni.