Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bedőlt egy fapados

Világgazdaság
2005.08.09. 15:30
Fekete háttéren, fehér betűkkel tudatja honlapján az ír bejegyzésű EUjet.com diszkont-légitársaság, hogy befejezte repülését. A társaság bukását a fő tulajdonos, a brit Planestation repülési és ingatlanbefektetési cég csődvédelem alá helyezése okozta. Az EUjet.com tavasztól Budapestre is repült Kentből, ám járatain nem érte el a kellő telítettséget.

Az EUjet.comot 2003 őszén alapította P. J. McGoldrick, az ír Ryanair egykori vezérigazgatója. A Planestation januárban vásárolta meg a céget, ám a nyár közepén nem tudta megemeltetni a Bank of Scotlandnál lévő 22 millió fontos hitelkeretét. A britek már évek óta épphogy fennmaradtak, még ingatlanaikat sem tudták értékesíteni pénzügyi helyzetük javítása érdekében.

Szakértők már tavaly ősszel sorozatos csődöket jósoltak a diszkontcégeknél. Az emelkedő kerozinárak és az olcsóbbá váló jegyek az elmúlt 8-10 hónapban fokozták a kiszorítósdit. Az áldozatok között van a szintén ír JetGreen Airways és a JetMagic, a német V-Bird és a Germania Express, az olasz Volare, a lengyel Air Polonia és a Getjet. A fapadosok bukása csak részben vezethető vissza külső okokra. Visszaüt a túlzott merészség, egyes cégek hihetetlen repülőgép-megrendeléseket adtak le az elmúlt években, a járműveket azonban nem képesek megtölteni olyan arányban, mint ami a nyereségtermeléshez szükséges.