Bedőlt egy fapados

Világgazdaság
2005.08.09. 15:30
Fekete háttéren, fehér betűkkel tudatja honlapján az ír bejegyzésű EUjet.com diszkont-légitársaság, hogy befejezte repülését. A társaság bukását a fő tulajdonos, a brit Planestation repülési és ingatlanbefektetési cég csődvédelem alá helyezése okozta. Az EUjet.com tavasztól Budapestre is repült Kentből, ám járatain nem érte el a kellő telítettséget.

Az EUjet.comot 2003 őszén alapította P. J. McGoldrick, az ír Ryanair egykori vezérigazgatója. A Planestation januárban vásárolta meg a céget, ám a nyár közepén nem tudta megemeltetni a Bank of Scotlandnál lévő 22 millió fontos hitelkeretét. A britek már évek óta épphogy fennmaradtak, még ingatlanaikat sem tudták értékesíteni pénzügyi helyzetük javítása érdekében.

Szakértők már tavaly ősszel sorozatos csődöket jósoltak a diszkontcégeknél. Az emelkedő kerozinárak és az olcsóbbá váló jegyek az elmúlt 8-10 hónapban fokozták a kiszorítósdit. Az áldozatok között van a szintén ír JetGreen Airways és a JetMagic, a német V-Bird és a Germania Express, az olasz Volare, a lengyel Air Polonia és a Getjet. A fapadosok bukása csak részben vezethető vissza külső okokra. Visszaüt a túlzott merészség, egyes cégek hihetetlen repülőgép-megrendeléseket adtak le az elmúlt években, a járműveket azonban nem képesek megtölteni olyan arányban, mint ami a nyereségtermeléshez szükséges.