Bénító olajárrekord

Napi Gazdaság
2005.08.12. 08:06
A szerdai erősödés után - nem kis részben a 66 dolláros szintet is elérő olajár miatt - lefelé korrigáltak a vezető nyugat-európai részvényindexek, a tengerentúli mutatók azonban koraestig tartották magukat. Frankfurtban a Deutsche Telekom is lefelé húzta az irányadó indexet, pedig igazán csak a brit előfizetők számának csökkenése miatt elégedetlenkedtek az elemzők. A biztosítók részvényei Európa-szerte gyengén szerepeltek, holott a holland ING és a brit Aviva is a vártnál jobb eredményről számolt be.

A német Schering gyógyszergyártó papírjai a nyertes oldalra kerültek, a spekulánsok abban bíznak ugyanis, hogy a svájci szektortárs, a Novartis felvásárlási ajánlatot készül tenni a társaságra. New Yorkban az olajpapírok mellett - a UBS vételi ajánlását követően - az Alcoa-részvények is tempósan drágultak, miközben az Intel kurzusát a Goldman Sachs leminősítése gyengítette.

A Yahoo erősödött, a befektetők kedvezően fogadták a bejelentést, miszerint a cég egymilliárd dollárért megvásárolja a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi portál, az Alibaba.com 40 százalékos pakettjét. A csalódást keltően alakuló júliusi amerikai kiskereskedelmi eladások megtépázták a dollárt, az euró-keresztárfolyam 1,2450-en tetőzött.