Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Románia Nyugaton taníttat fiatalokat

euractiv.hu
2005.08.15. 09:25
Évente egymillió eurót költ a román állam annak a 46 fiatalnak az oktatására, akiket külföldre küldenek tanulni. A hallgatóknak tanulmányaik elvégzése után öt évig a román államapparátusban kell dolgozniuk. A "Román Kormány" elnevezésű különleges ösztöndíjra tavaly ősszel 900 diák jelentkezett, s közülük csupán 46-an mehetnek külföldre tanulni. A diákok választhatták meg, hogy hol kívánják tanulmányaikat folytatni: a legtöbben Nagy-Britanniát jelölték meg, népszerű volt az Egyesült Államok, Svájc, Hollandia és Németország is. A legtöbb diák közgazdaságtant, diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat oktató karokon tanul majd.

Az ösztöndíjasok számára kötelező a jó tanulás, el kell érniük a magyar jegyrendszer szerinti négyes átlagot. Az oktatás időtartama maximum öt év lehet, cserébe hazatérésükkor öt évig a román államapparátusban kell dolgozniuk. (A már végzett ösztöndíjasokat további felkészítő kurzusokon ismertetik meg a romániai államigazgatás sajátosságaival.) A román kormány és az ENSZ támogatásával kialakított program keretében az ösztöndíjasoknak nem csak oktatási költségeit fedezi az állam, de lakbérre, utazásra, megélhetésre is elegendő pénzt ad.