Ödön
1 °C
11 °C

A MAN gyárat épít Lengyelország déli részén

MTI
2005.08.16. 15:49
A német MAN haszonjármű- és gépgyár és a lengyel gazdasági minisztérium képviselői aláírták a megállapodást arról, hogy a MAN 90-100 millió eurós beruházással gyárat épít a dél-lengyelországi Niepolomicében, teherautók gyártására, jelentette a dpa hírügynökség kedden. Évi 15 ezer teherautó gyártását tervezik ott 2007-től, 650 munkahely létesül.

A lengyel kormány körülbelül 13 millió eurónak megfelelő értékben támogatja az építkezést, amely ősszel kezdődik. A MAN idén 18-19 százalékra akarja növelni piaci részesedését Közép- és Kelet-Európában a tavalyi 16 százalékról, mondták a cégnél e hónap elején, miután nyilvánosságra hozták, hogy a többi közép- és kelet-európai pályázókkal szemben a lengyelországi Krakkó környékét részesítik előnyben, ott építik meg új teherautógyárukat.

Régebben Albániából, Fehéroroszországból és a volt Jugoszláviából is voltak jelentkezők, a végén Lengyelország mellett szóba jött Szlovákia (Kassa) és Magyarország (Miskolc) is. A legdöntőbb érv az volt, hogy Krakkó közel fekszik az értékesítési és a beszerzési piacokhoz. A Varsótól 150 kilométerre délre lévő Starachovice városában már összeszerelnek teherautókat a MAN-nak, és Poznanban a cégnek autóbuszüzeme van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?