Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A félelem hajtja az olajárakat

MTI/Reuters
2005.08.17. 14:23
Az olajárak emelkedését nem az élénk gazdasági tevékenység idézi elő, hiszen erőteljes ütemben mérséklődött a nyersolajfogyasztás - érvelt a Scottish Widows Investment Partnership (SWIP) közgazdásza. Richars Dingwall szerint a jövőbeli komoly energiaválság kialakulása miatti félelem az áremelkedés oka. A júniust megelőző három hónap adatai azt mutatják, hogy a nyersolaj iránti globális kereslet mindössze 1,2 százalékkal nőtt a megelőző évi szinthez képest, és az elmúlt évben a kitermelés szintje lényegesen felülmúlta a fogyasztásét. Emiatt a készleteket színültig feltöltötték, azokat magas szinten tartják.

Az SWIP arra számít, hogy a nyersolaj iránti kereslet növekedésének további lassulása - a rekordárak miatt - bátorítani fogja az energiamegtakarítást. Az alapkezelő szerint a Brent típusú nyersolaj határidős ára átlagban az idén hordónként 54 dollár felett lesz ( 50 dollár az első fél évben és 58 dollár a másodikban), 2006-ban pedig 56, 2007-ben pedig 54 dollár körüli árakra lehet számítani. Szerdán a Brent 64,92 dollárba került.

Az elemző az árakat illetően kockázati tényezőnek tartja, azt, hogy az olajellátás szűkössége miatti félelem több tényező miatt is beigazolódhat. Egyrészt amiatt, hogy az OPEC képessége a kitermelés további növelésére korlátozott; hogy az orosz kitermelés nem növekszik szemben az 1999-2004 között tapasztalható felfelé íveléssel; hogy az Északi-tenger kitermelése hanyatlóban van. "A nyersolajárak hordónkénti 25 dollárról 50 dollárra történt emelkedése az erőteljes világgazdasági élénkülésre adott reakció volt. A további drágulás erről a szintről olyan ellátási sokkot idézhet elő, amely visszaesést idézhet elő a világgazdaságban"- érvel a SWIP közgazdásza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?