Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillióra bírságolták az Aegon nyugdíjpénztárát

MTI
2005.08.18. 09:39

A felügyelet megtévesztésre alkalmas marketing tevékenységért 1 millió forint bírságot rótt ki az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatára - tette közzé határozatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön.

A felügyelet indoklása szerint a pénztár szórólapján az ügyfeleket megtévesztő összehasonlítást alkalmazott, amikor azt állította, hogy a nagy pénztárak közül az Aegoné vonja le a befizetésekből a legkisebb költséget. Az összehasonlítás forrásként az Aegon ugyanis a saját, 2005. január elsejétől érvényes költségstruktúráját alkalmazta, miközben a többi pénztár esetében a 2004. december 1-jén érvényes költségmegosztást vette figyelembe.

A kassza szórólapja nem tájékoztatott arról sem, hogy a pénztár költségstruktúrája sávos, a "legalacsonyabb költség" megjegyzés csak 450 ezer forintos éves tagdíj felett érvényes.

A felügyelet indoklásában szerepel az is, hogy a nyugdíjpénztár egyik igazgatósági tagja az egyik gazdasági hetilapnak a fenti összehasonlításra hivatkozva azt nyilatkozta, hogy "az Aegon pénztárának adminisztrációs költsége 1,5 százalékkal alacsonyabb a piaci átlagnál".

A pénztárakra kiszabható legmagasabb felügyeleti bírság összege a befolyt éves tagdíj 3 ezreléke, az Aegon pénztárára kiszabott 1 millió forintos bírság a kiszabható összeghatár alsó harmadába esik.