Egymillióra bírságolták az Aegon nyugdíjpénztárát

MTI
2005.08.18. 09:39

A felügyelet megtévesztésre alkalmas marketing tevékenységért 1 millió forint bírságot rótt ki az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatára - tette közzé határozatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön.

A felügyelet indoklása szerint a pénztár szórólapján az ügyfeleket megtévesztő összehasonlítást alkalmazott, amikor azt állította, hogy a nagy pénztárak közül az Aegoné vonja le a befizetésekből a legkisebb költséget. Az összehasonlítás forrásként az Aegon ugyanis a saját, 2005. január elsejétől érvényes költségstruktúráját alkalmazta, miközben a többi pénztár esetében a 2004. december 1-jén érvényes költségmegosztást vette figyelembe.

A kassza szórólapja nem tájékoztatott arról sem, hogy a pénztár költségstruktúrája sávos, a "legalacsonyabb költség" megjegyzés csak 450 ezer forintos éves tagdíj felett érvényes.

A felügyelet indoklásában szerepel az is, hogy a nyugdíjpénztár egyik igazgatósági tagja az egyik gazdasági hetilapnak a fenti összehasonlításra hivatkozva azt nyilatkozta, hogy "az Aegon pénztárának adminisztrációs költsége 1,5 százalékkal alacsonyabb a piaci átlagnál".

A pénztárakra kiszabható legmagasabb felügyeleti bírság összege a befolyt éves tagdíj 3 ezreléke, az Aegon pénztárára kiszabott 1 millió forintos bírság a kiszabható összeghatár alsó harmadába esik.