Gizella
9 °C
14 °C

6,4 százalékkal bővült az orosz GDP

MTI
2005.08.18. 09:42

Az orosz gazdaság 6,4 százalékkal teljesített többet júliusban, mint tavaly júliusban, az első héthavi GDP-többlet így 5,7 százalék a tavalyi első héthavihoz képest, közölte German Gref gazdasági miniszter az orosz kormány csütörtöki ülésén.

Az orosz kormány július végi becslése szerint a második félévben 6,2 százalékosnak ígérkezik a gazdasági növekedés a tavalyi második félévhez képest.

Január óta - amikor csak 4,8 százalékos volt az ütem - gyakorlatilag töretlenül gyorsult a növekedés tempója. Júniusban az orosz a hazai össztermék növekedése 6,6 százalékra gyorsult az egy évvel korábbihoz képest. Májusban 6,1 százalékos, áprilisban 5,8 százalékos volt a GDP-bővülés, rendre az egy évvel azelőttihez képest.

A Moscow Narodny Bank (MNB) havi növekedési jelentése szerint a GDP-emelkedés motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai. Az orosz ipar júliusban 0,5 százalékkal kevesebb értéket termelt, mint júniusban, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,9 százalékra lassult a teljesítmény növekedése a júniusi 6,9 százalékról, jelentették az orosz állami statisztikai szolgálatnál kedden.

A kitermelő iparágak - olajtermelés, bányászat - viszonylag gyengébb teljesítménye miatt az első hét hónapban az ipari termelés 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi első hét hónaphoz képest. Tavaly az első hét hónapban 7,2 százalékos volt a bővülés az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Tavaly 7,2 százalékos volt a GDP-növekedés Oroszországban, az idei évre a kormány korábban sokkal szerényebb előrejelzést tett, az egész évre szóló becslést - legutóbb júniusban - még 5,8 százalékra fogta vissza. A kormány jelenlegi várakozása szerint jövőre a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül.

Nemzetközi elemzők 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén Oroszországban.