Árpád
-2 °C
3 °C

6,4 százalékkal bővült az orosz GDP

MTI
2005.08.18. 09:42

Az orosz gazdaság 6,4 százalékkal teljesített többet júliusban, mint tavaly júliusban, az első héthavi GDP-többlet így 5,7 százalék a tavalyi első héthavihoz képest, közölte German Gref gazdasági miniszter az orosz kormány csütörtöki ülésén.

Az orosz kormány július végi becslése szerint a második félévben 6,2 százalékosnak ígérkezik a gazdasági növekedés a tavalyi második félévhez képest.

Január óta - amikor csak 4,8 százalékos volt az ütem - gyakorlatilag töretlenül gyorsult a növekedés tempója. Júniusban az orosz a hazai össztermék növekedése 6,6 százalékra gyorsult az egy évvel korábbihoz képest. Májusban 6,1 százalékos, áprilisban 5,8 százalékos volt a GDP-bővülés, rendre az egy évvel azelőttihez képest.

A Moscow Narodny Bank (MNB) havi növekedési jelentése szerint a GDP-emelkedés motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai. Az orosz ipar júliusban 0,5 százalékkal kevesebb értéket termelt, mint júniusban, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,9 százalékra lassult a teljesítmény növekedése a júniusi 6,9 százalékról, jelentették az orosz állami statisztikai szolgálatnál kedden.

A kitermelő iparágak - olajtermelés, bányászat - viszonylag gyengébb teljesítménye miatt az első hét hónapban az ipari termelés 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi első hét hónaphoz képest. Tavaly az első hét hónapban 7,2 százalékos volt a bővülés az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Tavaly 7,2 százalékos volt a GDP-növekedés Oroszországban, az idei évre a kormány korábban sokkal szerényebb előrejelzést tett, az egész évre szóló becslést - legutóbb júniusban - még 5,8 százalékra fogta vissza. A kormány jelenlegi várakozása szerint jövőre a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül.

Nemzetközi elemzők 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén Oroszországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?