2,2 százalék az euróövezet inflációja

MTI
2005.08.18. 11:40

Az euróövezetben júliusban átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, a júniusi, 2,1 százalékos tizenkét havi ütem után, jelentették az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként. A július végi előzetes becslésben is 2,2 százalékos tizenkét havi infláció szerepelt júliusról.

Az euróövezetben júliusban az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 5,1 százalékkal növekedtek a lakással kapcsolatos költségek, 4,9 százalékkal drágult a közlekedés-szállítás, 4,3 százalékkal került többe az alkohol és a dohány és 3,3 százalékkal az oktatás. Ellenben 2,2 százalékkal olcsóbbodott a távközlés, 0,2 százalékkal a szabadidő és a kultúra és 0,5 százalékkal a ruházkodás.

Az energiát és az élelmiszereket leszámítva a maginfláció 1,3 százalékos volt júliusban az euróövezetben tizenkét hónapra számolva, ugyanannyi, mint júniusban, a májusi 1,5 százalék után. Az előző hónaphoz képest átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a maginflációs kosár árai.

Korábban a legtöbb elemző erre az évre csökkenő inflációt valószínűsített az euróövezet számára, 1,7 százalékos tizenkét havi ütem felé, de az energiaárak emelkedése - a kőolaj eddig 50 százalékos idei drágulása - miatt ez nem igazolódott, habár az igaz, hogy a maginfláció továbbra is alacsony, sőt, csökken, belső inflációs nyomás nincs. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az áprilisban megjelent, tavaszi Világgazdasági Kilátásokban úgy vélte, hogy a tizenkét havi euróövezeti infláció évi átlagban 1,9 százalék körül alakul. Most már csak jövőre számít csak 1,7 százalékos évi átlagos inflációra az IMF az euróövezetben. Tavaly az évi átlagos fogyasztóiár-infláció 2,2 százalékos volt az euróövezetben.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ellenben később visszatért a nagyobb bizakodáshoz: a május végén kiadott "Gazdasági Kilátásokban" azt jósolta, hogy az euróövezetben az idén átlagosan 1,5 százalékos, jövőre 1,7 százalékos infláció várható. Ez összefügg azzal, hogy egyidejűleg az OECD idénre 1,2 százalékra, jövőre 2,0 százalékra csökkentette GDP-növekedési előrejelzését az euróövezet számára, az őszi becslésében szerepelt 1,9 százalékról, illetve 2,5 százalékról - ám ez az inflációs becslés is túl optimista egyelőre.

Az euróövezetben júniusban 2,1 százalékkal, májusban 2,0 százalékkal (felülvizsgált adat), áprilisban, márciusban és februárban egyaránt átlagosan 2,1-2,1 százalékkal, januárban 1,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel azelőttinél. Decemberben 2,4 százalékos, novemberben 2,2 százalékos, októberben 2,4 százalékos, szeptemberben 2,1 százalékos, augusztusban 2,3, júliusban ugyancsak 2,3 százalékos, júniusban 2,4 százalékos, tavaly májusban 2,5 százalékos, tavaly áprilisban 2,0 százalékos, tavaly márciusban 1,7 százalékos, tavaly februárban 1,6 százalékos, tavaly januárban 1,9 százalékos, 2003. decemberben 2,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az Európai Központi Bank (EKB) riadószáma a tizenkét havi inflációra 2 százalék, a célja "közel a 2 százalékhoz, de alatta".

Az EKB a 2003. júniusi, utolsó csökkentés óta 2 százalékon tartja az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

Az egész EU-ban júliusban átlagosan ugyancsak 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Júniusban és májusban 2,0-2,0 százalékos (a májusi felülvizsgált adat), áprilisban, márciusban és februárban egyformán 2,1-2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az egész EU-ban.

Júliusban a legnagyobb tizenkét havi infláció Lettországban (6,3 százalék a júniusi 6,6 százalék után), Luxemburgban (4,0 százalék a júniusi 3,2 százalék után), Észtországban (3,9 százalék a júniusi 3,2 százalék után) és Görögországban (3,9 százalék a júniusi 3,2 százalék után) volt, a legkisebb pedig Svédországban (0,7 százalék a júniusi 0,8 százalék után), Finnországban (0,9 százalék a júniusi 1,0 százalék után), Cipruson (1,3 százalék a júniusi 1,5 százalék után) és Csehországban (1,4 százalék a júniusi 1,3 százalék után), ez EU statisztikai hivatalának összesítése szerint.

Magyarországon a tizenkét havi infláció júliusban 3,6 százalékra csökkent a júniusi 3,7 százalékról, a csütörtöki közlemény szerint.