Aliz
6 °C
14 °C

Disney túl keményen dolgoztat Kínában

MTI
2005.08.19. 09:37

Az amerikai Disney vállalkozásnak dolgozó kínaiak munkakörülményei felháborítóak - derül ki egy hongkongi tudományos felmérésből. Rendszeresek a komolyabb sérüléssel járó balesetek, egyes időszakokban folyamatosan dolgoznak 30 órát, miközben bérük nem éri el a havi 50 dollárt sem. Az ázsiai Disney-parkokban árusított játékok, más fogyasztási cikkek milliói Kínában készülnek.

Rendszeres, hogy a dolgozók keze, lába sérül, leggyakoribb az újlevágás, és egy haláleset is volt - derül ki a szakszervezetekkel közösen készült felmérésből. Erőltetett menet van a Disney több kínai és hongkongi gyárában, mivel szeptemberben Hongkongban új szórakoztató parkot készül nyitni az amerikai vállalat. Sok dolgozó után nem fizetnek biztosítást, nekik maguknak kell állniuk egészségügyi ellátásuk költségeit. A kisgyerekes anyáknak nem adnak gyermekgondozási szabadságot. A Disneyland vállalkozás helyi illetékese közölte, hogy kivizsgálják a jelentésben szereplő panaszokat. Állítólag nem volt tudomásuk az áldatlan körülményekről helyi gyártóüzemeikben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?