Jenő
-3 °C
6 °C

Ukrajna kilép az Egységes Gazdasági Térségből

MTI
2005.08.19. 20:58
Ukrajna kilép három másik volt szovjet utódállammal (Oroszországgal, Kazahsztánnal és Fehéroroszországgal) létrehozott Egységes Gazdasági Térségből (EGT). Ezt az ukrán gazdasági miniszter jelentette be azután, hogy tárgyalt az orosz kereskedelmi miniszterrel.

A két miniszter megállapodott arról, hogy a jövőben erősítik a kétoldalú együttműködést és ennek a céljából állami bizottságot állítanak fel. A bizottság létrejötte után Ukrajna hivatalosan is elhagyja az EGT-t. Az EGT valójában csak papíron létezett, annak az alapját megvető szabadkereskedelmi övezet létrehozásának menetrendjében sem sikerült megállapodniuk az országoknak. A tagállamoknak 2005-2006-ra kellett volna megegyezniük az egységes vámtarifa, kereskedelempolitika és szabályozórendszerek létrehozásában.

Ukrajna - amely Oroszországtól, Fehéroroszországtól és Kazahsztántól eltérően, az európai integrációt tartja stratégiai céljának - mindig is óvakodott a politikai töltetű vámuniótól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?