Jól megy a román bankoknak

MTI
2005.08.22. 16:31
Románia gazdasága évente közel 6 százalékos ütemben nő, a hiteléhség óriási - és növekedett, mióta az év elején, az adók egységesítésekor, 16 százalékra mérsékelték a társasági adót az addigi 25 százalékról -, a jegybank alapkamata viszont továbbra is nagyon magas, 12,50 százalékos: nem csoda hát, hogy jól megy a román bankoknak, és versengenek értük a külföldi beruházók.

A privatizálás alatt lévő BCR, a legnagyobb román kereskedelmi bank az első félévben 130 eurónak megfelelő adózott eredményt ért el, miután tavaly egész évben 112 százalékkal nőtt az adózott eredménye, 161 millió eurónak megfelelő összegre. Az idén összesen 220 millió euróra számítanak a bankban, írta az Averea című román lap hétfőn.

A második helyezett Román Fejlesztési Bank (BRD-GSG), amely a Société Générale-csoport tagja, 82,9 millió eurónak megfelelő adózott eredményt ért el az első félévben, 97 százalékkal többet a tavalyi első félévinél.

A román bankpiacon a harmadik helyezett, az osztrák Raiffeisen Bank 17,4 millió eurós adózott eredményt termelt az első félévben Romániában, kis híján négyszer többet a tavalyi első félévi 4,4 milliónál. A Volksbank megkétszerezte, 1,9 millióü euróra növelte az adózott eredményét az egy évvel korábbihoz képest az első félévben, az Unicredit Romania 112 százalékkal 2 millió euróra növelte a magáét.