Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Malév-eladás: ki kivel barátkozott?

Index, MTI
2005.08.24. 17:19
A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a Malév privatizációját, ne fogadja el az AirBridge ajánlatát; a párt információi szerint Veres János pénzügyminiszternek igenis volt kapcsolata az orosz hátterű cég képviselőivel - jelentette ki Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: ha a privatizációt a jelenlegi formában elfogadják, akkor a Fidesz mindenképpen parlamenti vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

Elmondta: a jelenlegi pénzügyminiszter és Leonov Péter, a Malévre ajánlatot tevő AirBridge igazgatósági tagja évfolyamtársak és jó barátok voltak a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, de egy levél azt is bizonyítja, hogy 2004 végén, más ügyben - a magyar földgázpiacról - tárgyaltak. "Veres János pénzügyminiszter tagadja-e, hogy ismeri az AirBridge ajánlattevő képviselőit, és ezután is fenntartja-e azt az állítását, hogy egyetlenegy alkalommal, egyetlenegy jó szót sem szólt az érdekükben, semmilyen fórumon, amikor a Malév Rt. privatizációjáról volt szó?" - tette fel a kérdést.

Az Air Bridge közleményben cáfolta a fideszes politikus kijelentését. A cég tájékoztatása szerint Leonov Péter, az AirBridge Magyarország Rt. igazgatósági tagja, 1991 és 1997 között volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem robottechnika szakos hallgatója, tanulmányait kitüntetéses diplomával és PhD fokozattal fejezte be. Ezzel szemben, a Miniszterelnöki Hivatal honlapján elérhető adatok alapján Veres János, pénzügyminiszter tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetemen és a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte 1976. és 1986. között. A cég szerint ez egyértelműen jelzi, Veres János és Leonov Péter nem voltak sem évfolyamtársak, sem barátok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!