Olivér
4 °C
8 °C

Baromfipestis Bulgáriában

MTI
2005.08.26. 14:25
Bulgária leállította a szárnyasok, a baromfihús és a tojás exportját, mert a Szófiától 200 kilométerre Észak-Keletre lévő Vraca térségében fertőző baromfipestist észleltek - közölte pénteken a mezőgazdasági minisztérium. A vírus az emberben a legrosszabb esetben is csak kisebb megbetegedést okoz, végzetes azonban a szárnyasokra.

Az ország állategészségügyi hatóságai 422 csirkét és libát leöltek, 126 elpusztult a betegségben, további 32 ezret beoltottak. A hatóságok tájékoztatása szerint sikerült megfékezni a járvány továbbterjedését. Az első baromfipestis esetet augusztus 15-én észlelték. Az Európai Unió tavaly decemberben betiltotta a szárnyas importot Bulgáriából, mert ugyanez a betegség ütötte fel a fejét az ország déli részén a Görögországgal és Törökországgal szomszédos területeken, a tilalmat azóta részlegesen már feloldották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?