Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Jelentősen nőtt a magyar járműipar termelése

MTI
2005.08.29. 12:45
A magyar járműipar csaknem 100 ezer embert foglalkoztat és az első félévben az ipari átlagnál gyorsabban, 7 százalékkal bővült - mondta a hétfőn kezdődött budapesti Összevont Gépjármű Konferencia megnyitóján Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára.

A 100 évvel ezelőtt született és az utóbbi 10 évben újjáéledt magyar járműipar adja az ipari termelés 14 százalékát és az export 25 százalékát - mondta ki Szanyi Tibor. Az államtitkár hozzátette: tavaly 158 milliárd forintot, az előző évinél közel 40 százalékkal többet fektettek be az ágazatban. A magyar járműiparban kulcsszerepet töltenek be a multinacionális cégek, a Suzuki, az Audi és az Opel.

Míg Magyar Suzuki Rt. 10 évvel ezelőtt csupán 35 ezer személygépkocsit gyártott Magyarországon, addig a darabszám hamarosan meghaladja majd a 300 ezret - jelezte Szanyi. Az Audi Motor Kft. tavaly 1 millió motor mellett 25 ezer gépkocsit bocsátott ki, az Opel Magyarországnál pedig 400 ezer darab motor készült - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette a GKM által menedzselt új beszállítói programot és azokat a hitellehetőségeket, amelyeket kedvezményes kamattal kínál a Magyar Fejlesztési Bank kis- és közepes vállalkozások számára.

A hitelt 5 millió és 1 milliárd forint közötti sávban lehet felvenni, 15 éves futamidővel 2 éves türelmi idő mellett - mondta Szanyi Tibor, hozzátéve, hogy a hitelkeret 25 milliárd forint összegű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?