Jelentősen nőtt a magyar járműipar termelése

MTI
2005.08.29. 12:45
A magyar járműipar csaknem 100 ezer embert foglalkoztat és az első félévben az ipari átlagnál gyorsabban, 7 százalékkal bővült - mondta a hétfőn kezdődött budapesti Összevont Gépjármű Konferencia megnyitóján Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára.

A 100 évvel ezelőtt született és az utóbbi 10 évben újjáéledt magyar járműipar adja az ipari termelés 14 százalékát és az export 25 százalékát - mondta ki Szanyi Tibor. Az államtitkár hozzátette: tavaly 158 milliárd forintot, az előző évinél közel 40 százalékkal többet fektettek be az ágazatban. A magyar járműiparban kulcsszerepet töltenek be a multinacionális cégek, a Suzuki, az Audi és az Opel.

Míg Magyar Suzuki Rt. 10 évvel ezelőtt csupán 35 ezer személygépkocsit gyártott Magyarországon, addig a darabszám hamarosan meghaladja majd a 300 ezret - jelezte Szanyi. Az Audi Motor Kft. tavaly 1 millió motor mellett 25 ezer gépkocsit bocsátott ki, az Opel Magyarországnál pedig 400 ezer darab motor készült - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette a GKM által menedzselt új beszállítói programot és azokat a hitellehetőségeket, amelyeket kedvezményes kamattal kínál a Magyar Fejlesztési Bank kis- és közepes vállalkozások számára.

A hitelt 5 millió és 1 milliárd forint közötti sávban lehet felvenni, 15 éves futamidővel 2 éves türelmi idő mellett - mondta Szanyi Tibor, hozzátéve, hogy a hitelkeret 25 milliárd forint összegű.