Jenő
-3 °C
6 °C

Tovább erősödhet az orosz gazdaság

MTI
2005.08.29. 12:45
Négy és 6,2 százalék között várja az orosz GDP növekedésének ütemét a jövő évben az orosz központi bank, az állami duma elé hétfőn beterjesztett, jövő évi pénzügyi programja szerint.

Az első forgatókönyv szerint az orosz exportolaj-referenciafajta, az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 28 dollár lenne, ebben az esetben 4 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi reáljövedelmek 7,3 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 5,7 százalékos bővülésére, 39,9 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

A második forgatókönyv szerint az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 40 dollár lenne, ez esetben 5,8 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi reáljövedelmek 8,9 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 11,1 százalékos bővülésére, 71,6 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

A bank harmadik forgatókönyve szerint az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 50 dollár lenne, ez esetben 6,2 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi jövedelmek 9,1 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 11,5 százalékos bővülésére, 99,6 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

Nemzetközi elemzők a második forgatókönyvet tartják a legvalószínűbbnek, azzal, hogy az olajtermelés hozzájárulása bizonytalan, mert az orosz olajtermelés növekedése számottevően lassul.

Tavaly Oroszország hazai összterméke 7,2 százalékkal nőtt, az elkölthető személyi reáljövedelmek 7,8 százalékkal gyarapodtak, a tőkeberuházások 10,9 százalékkal bővültek, a folyómérlegtöbblet 58,2 milliárd dollár volt, 64,4 százalékkal több a 2003-asnál.

Idén az első hét hónapban 5,7 százalékkal volt nagyobb az orosz hazai össztermék a tavalyi első héthavinál, közölték a orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztériumban a múlt héten. Tavaly az első hét hónapban a GDP 7,7 százalékkal bővült az előző évi első héthavihoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?