Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Unipetrol 70 benzinkutat vesz Csehországban

MTI
2005.08.30. 09:31
A cseh Unipetrol olaj- és vegyipari vállalatnál kedden bejelentették, hogy kötelező érvényű ajánlatot tesznek az Aral hálózat hetven csehországi benzinkútjára, amelyet az Aral tulajdonosa, a BP olajtársaság árusít. Mind a BP-nél, mind az Unipetrolnál az év végéig remélik az ügylet zárását. A cseh miniszterelnök, Jiri Paroubek hétfőn leváltotta kormányfői hivatalának vezetőjét, Zdenek Dolezelt, azzal az indokkal, hogy a hivatalvezető nem utasította vissza lengyel informátorok állításait, amelyek szerint a Csehországban kormányzó szociáldemokrata párt egyes személyiségei összesen 540 millió dollárnyi kenőpénzhez jutottak az Unipetrol privatizálása során. A kormánypárt szóvivője egyszersmind "ostobaságnak" nevezte a megvesztegetésről szóló híreszteléseket.

Az Unipetrol tavaly kezdett, legújabb privatizálási kísérlete idén májusra eredménnyel zárult: a cseh olaj- és vegyipari vállalat 63 százalékát a PKN Orlen szerezhette meg 13,05 milliárd cseh koronáért. Az eredetileg szintén komolyan pályázó Mol és a Royal Dutch/Shell még az eredményhirdetés előtt kiszállt a versenyből. Pénteken a cseh tőzsdefelügyelet jóváhagyta a PKN Orlen megemelt ajánlatát az Unipetrol kisrészvényeseinek. A PKN Orlen először részvényenként 103 koronát, majd 135 koronát, végül pénteken 139 koronát kínált. Aznap az Unipetrol 194,30 koronán zárt a prágai értéktőzsdén. Az Unipetrol többségének megszerzése után a PKN Orlen számára kötelező volt az ajánlattétel, ezt azonban az eredeti, június 25-i határidőig elmulasztotta, és ezért elvesztette szavazati jogát az Unipetrolban. A pénteki jóváhagyással együtt a PKN Orlen visszakapta a szavazati jogot is. Néhány kisrészvényes követelésére az Unipetrol szeptember 6-án rendkívüli közgyűlést tart, amelyen a kisrészvényesek megpróbálnak olyan változtatást elérni az alapszabályban, amely megnehezítené a PKN Orlen számára egyes Unipetrol-vagyonrészek eladását.