Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A MÁV szerint túllobbizza magát a Bombardier

Napi Online
2005.08.30. 14:40
A MÁV szerint a Bombardier hamis látszatot keltve, azzal riogatja a Dunakeszi Önkormányzatot, hogy 500 helyi munkavállaló foglalkoztatása kerül veszélybe, ha nem a Bombardier kapja a "nagy megrendelést". A sajtóközlemény szerint a francia cég lobby-tevékenysége túlmutat az általános, szokványos, üzleti-erkölcsi határon. Ugyanakkor a MÁV Rt. sajtóközleménye - felettébb szokatlan módon - azt a kitételt is tartalmazza, hogy "miközben a Bombardier 500 fő leépítésével fenyegeti a Dunakeszi Önkormányzatot, addig a Stadler 2250 új munkahelyet ígér". Mint arról korábban beszámoltunk, a Dunakeszi Önkormányzat 2005. augusztus 25-én bejelentette, hogy egy esetleges MÁV elleni jogi eljárásba perbeli beavatkozóként beszáll a Bombardier oldalán.

Az önkormányzat vezetője kifejtette, hogy azáltal, hogy a MÁV a Bombardiert egyoldalúan hátrányban részesíti, a járműjavítóban dolgozó 500 fő kényszerű leépítés áldozatává eshet, "amennyiben a Bombardier a versenytársánál kedvezőbb feltételek ellenére elesne a nagy megrendeléstől". Kijelentették ugyanakkor, hogy amennyiben a Bombardier nem nyer, úgy a város többszáz milliós iparűzési adóbevételtől esik el, amire a városnak az iskolafejlesztési program végrehajtásához lenne szüksége. A MÁV szerint a Dunakeszi Önkormányzat nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy például a járműjavító tevékenysége - éppen a MÁV-tól kapott megrendelések révén - folyamatosan biztosított, így az nincs semmilyen összefüggésben a tender révén nyerhető újabb megrendeléssel. A MÁV sajtóközleménye kiemeli: a résztulajdonos MÁV Rt. egyetlen tervében sem szerepel munkaerő csökkentés a járműjavítóban. A létszámleépítést semmi nem indokolja, hiszen a Bombardier-MÁV Dunakeszi Járműjavító Kft. a jelenleg alkalmazott létszámmal többek között a MÁV megrendelésére végzett jármű javítások és felújítások révén a jelenlegi munkaerő állományának kapacitását leköti.

A Bombardier és MÁV közös tulajdonú cégének, a Bombardier-MÁV Dunakeszi Járműjavító Kft-nek ugyanis az elmúlt három évben közel 20 milliárd forint megrendelése származott a MÁV-tól. 2005-ben - az előző évihez képest - megháromszorozódott a kocsi felújítási megrendelések száma, a karbantartási megrendelések aránya pedig szinten maradt, ami 2005-ben összességében több mint 8 milliárd forint bevételt hoz a járműjavítónak. A folyamatos és növekvő megrendeléseknek köszönhetően személyi állományának kapacitása így teljesen le van lekötve. A MÁV közleménye hangsúlyozza: a kérdés igazából az, hogy a Bombardier lobby-tevékenysége túlmutat-e a jogi lehetőségeken, vagy adott esetben egy általános, szokványos, úgymond üzleti-erkölcsi határon?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!