Árpád
-2 °C
3 °C

Tovább lassul az európai GDP növekedése

MTI
2005.08.31. 11:44

Az euróövezeti GDP átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévhez képest, és 1,1 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán első becslésként, a negyedéven belüli növekedésre megerősítve az augusztus 11-én közölt előzetes becslést. Akkor a tavalyi második negyedhez képest még 1,2 százalékos többletet becsültek. Az átlagos növekedés tovább lassult éves összehasonlításban.

A lakossági fogyasztás növekedése, az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedben 1,1 százalékra lassult az euróövezetben az első negyedévi 1,3 százalékról, az egész EU-ban pedig 1,2 százalékra csökkent az ütem az első negyedévi 1,5 százalékról. Az előző negyedévvel összehasonlítva a lakossági fogyasztás a második negyedben 0,1 százalékkal csökkent az euróövezetben az első negyedévi, 0,2 százalékos növekedés és a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalékos többlet után, az egész EU-ban stagnált az első negyedévi 0,1 százalékos bővülés után.

A lassulás eddig is folyamatos volt. Az euróövezetben az első negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 1,3 százalékos a tavalyi első negyedhez képest. Ezeket szerdán csökkentették a korábbi becslésekben szerepelt 0,5 százalékról, illetve 1,4 százalékról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?