Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stagnál a használt ingatlanok ára

MTI
2005.08.31. 14:26

Az ingatlanforgalmazók az új lakóingatlanoknál a következő 12 hónapban 3 százalékos áremelkedést feltételeznek, a régi lakóingatlan piacon pedig stagnálásra számítanak - közölte Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az irodáknál az átlagos áremelkedés a következő évben 2,9 százalékos lesz az előrejelzések szerint, az üzlethelyiségeknél 2,2 százalék, a raktáraknál, üzemcsarnokoknál 2,6 százalék, a telkeknél viszont elérheti a 4,3 százalékot.

A GKI vezérigazgatója kifejtette: a lakáspiacon az idei év első félévében 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel ezelőtt, a lakásépítési engedélyek száma viszont 10,5 százalékkal csökkent. Az eddigi tapasztalatok alapján a Fészekrakó program viszonylag kis keresletet generált. Az eseményen elhangzott: az önkormányzati bérlakásépítés a két-három évvel ezelőtti kisebb fellendülés után idén várhatóan visszaesik. Akar hozzátette: egyre több befektető a vidéki nagyvárosokban tervez fejlesztést.

A kormányzat által tervbe vett általános forgalmi adókulcs-csökkentés az ingatlanos cégek szinte egyöntetű véleménye szerint ugyan némileg mérsékli a vásárlók terheit, de a nem ad lökést a piacnak. Akar kifejtette: a mostani adatok szerint a háztartások 1,4 százaléka, azaz 52 ezer tervezi, hogy a következő egy évben lakást vásárol vagy épít.