Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erősödött a forint

MTI
2005.08.31. 16:13

A forint erősödött a bankközi devizapiacon szerdán, az eurót 244,45/55 forinton jegyezték fél négy tájban, mintegy 50 fillérrel a keddi 245,00/15 forintos árfolyam alatt. A forint 21 bázisponttal 13,41 százalékra erősödött a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A piacon az egész régióban lendületes kereskedésről számoltak be, ahol a forintot a kedvező GDP-adat mellé szerdán megjelent kedvező ipari termelői árstatisztika is támogatta - mondják kereskedők. Szerdán 244,80 forintról a keddi, egyetlen üzletben elért mélypontról indult a kereskedés, és a nap folyamán az euró 244,40 forintig gyengült. A lengyel alapkamat várt 25 bázispontos 4,50 százalékra csökkentése sem okozott negatív korrekciót a régió piacain - állították a kereskedők.

A piaci szereplők a hét további részében sem látnak okot a forint gyengülésére, legközelebb a jövő kedden megjelenő augusztusi államháztartás hiány adat okozhat nagyobb hatást.

A dollár alig mozdult a nemzetközi piacokon az euróval szemben, a Budapesten délután jegyzett 200,40/50 forintos dollár árfolyam mintegy 60 fillérrel volt gyengébb, mint kedden.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat is 5,50/60 százalékra süllyedt az előző napi 6,10/30 százalékról. Ez szokatlan a tartalékolási periódus utolsó napján, amikor a kereslet általában magasan tartja az overnight kamatokat. A pénzbőség miatt már szerdán, az új tartalékolási periódus kezdete előtt megközelítette az egynapos bankközi kamat az 5,25 százalékos jegybanki overnight betéti kamat szintjét.

Az állampapírok másodpiacán a nemzetközi iránnyal megegyezően tart a lendület, a rövidebb lejáratok irányadó hozama 2-3 bázisponttal, a hosszabbaké 10-13 bázisponttal csökkent. A 10 éves amerikai államkötvény referenciahozama 4,10 százalék, a németé 3,10, a lengyelé 4,80, a magyaré pedig 5,50 százalék körül állt be a nap folyamán. A hozam különbség még mindig vonzó befektetési célponttá teszi a magyar államkötvényeket a külföldi tőke számára - mondják a piacon.