Megszűnt a Gauloises franciaországi gyártása

2005.09.05. 10:41
Franciaországban augusztus végén lezárult egy korszak: az ország elbúcsúzott a nemzeti szimbólumnak számító Gauloises cigaretta gyártásától, amikor az utolsó csomag is elhagyta a Lille-i gyár futószalagját. A márkatulajdonos francia-spanyol Altadis a jövőben csak a spanyolországi Alicanteban gyártja a francia dohányterméket.

Az Altadis cég 1999-ben alakult a francia Seita és a spanyol Tabacalera fúziójából. Szóvivője szerint a dohánytermék "dark" változatának fogyasztása spanyol és francia területen egyaránt csökken, francia területen erősebben, 28 százalékkal mérséklődtek az eladások. Az átszervezés elkerülhetetlen volt, és úgy döntöttek, hogy Spanyolországot helyezik előtérbe.

Csaknem egy évszázada kezdődött meg Lille-ben a Gauloises cigaretta gyártása; a szárnyas sisak rajzáról elhíresült Gauloises-t 1910-ben dobták a piacra. Eredetileg Hongroises (magyarok) néven forgalmazták, de az állami tulajdonú dohánycég inkább egy olyan nevet keresett, amely a gallokra emlékeztetve a francia hazafiságot idézi fel a fogyasztókban.