Európai tartalék mérsékli az olajhiányt

euractiv.hu
2005.09.06. 11:29
A globális olajhiány okozta sokk megelőzése érdekében az európai tartalékok egy részére is szükség van. Az EU energiaügyi biztosa kedden ismerteti a magas olajárakból és az esetleges készlethiányból származó gondok enyhítését szolgáló elképzeléseit.

A Katrina hurrikán a múlt héten jelentős pusztítást okozott az amerikai olajfeldolgozó infrastruktúrában, emiatt olajkészlet-hiány alakult ki egyes helyeken, s az olaj hordónkénti ára meghaladta a 70 dollárt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) arra kérte 26 tagját, hogy 30 napon át napi 2 millió hordónyi olajat dobjanak a piacra tartalékaikból. Az amerikai stratégiai olajalapból a kért mennyiség fele, vagyis napi 1 millió hordónyi olaj kerül a piacra.

Az IEA tagjai között van Magyarország és a Cseh Köztársaság is, illetve természetesen mind a 15 régi EU-tagállam. (A tagországok kötelessége tartalékolni a kőolajat, a legkisebb előírt mennyiség az, amennyit az adott ország az előző évben 90 nap alatt importált.)

Az európai tagok segélynyújtási tevékenységét szükség esetén az Európai Bizottság koordinálja. A tagországok képviselőiből most speciális olajbeszerzési csoport alakul, arra az esetben, ha a készletgondok különleges intézkedéseket tennének szükségessé.