Piroska
-2 °C
5 °C

Olajár - csökkenés

MTI
2005.09.07. 15:25
Csökkent szerdán a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a bejelentésre, hogy egyre több olajfúró torony és olajfinomító újítja fel a termelés a Katrina hurrikán után. Röviddel 11.30 után a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent októberi lejáratra 49 cent veszteséggel 64,18 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 43 centtel 65,53 dollárra gyengült.

Az egyik kereskedő azzal számol, hogy tovább csökken az olajár, miután a vártnál gyorsabban indul újra az olajfeldolgozás a Mexikói-öböl térségében. A Katrina hurrikán 20 amerikai olajfeldolgozót érintett, amelyek közül kilenc már teljes kapacitással üzemel és további kettőt a héten indítanak újra. Németország szerdán bejelentette, hogy stratégiai olajtartalékából 300 ezer tonna benzint és 145 ezer tonna dízelüzemanyagot szabadít fel.

Megfigyelők szerint csütörtökön komoly árbefolyásoló lesz az amerikai energiaügyi hivatalnak (EIA) a múlt heti amerikai olaj- és benzintartalékról szóló adata. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a múlt héten az olajtartalék 8,1 millió hordóval, a benzintartalék 6,2 millió hordóval, a feldolgozott olajtermék-tartalék 3,0 millió hordóval csökkent.