Átalakul a Mammut

MTI
2005.09.08. 11:13
Két társaság kiválik, így három társaságra bomlik a Mammut Üzletház Befektető és Szolgáltató Rt., hogy átláthatóbb legyen a tevékenysége - tájékoztatta az újságírókat Vigh Gábor, a Mammut Üzletház Rt. vezérigazgatója - hozzátéve, hogy tulajdonosi változás nem történt. A két kiváló társaság közül a Mammut Rt.-é lett a Mammut bevásárló központ üzleteinek tulajdonjoga és ez a társaság végzi a bérbeadást és az üzemeltetést. A Mammut Rt.-t 100 millió forint jegyzett- és 9,63 milliárd forint saját tőkével jegyezte be a cégbíróság.

A jövőben a Referent Kft. foglalkozik a hazai és a kelet-európai ingatlan beruházásokkal. A Referent Kft. jegyzett tőkéje 45 millió forint a saját tőkéje pedig 5,38 milliárd forint. A Mammut Üzletház Rt.-nél maradt a többi vagyontárgy és az eszközök, valamint a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségek. A Mammut Rt. a tavalyihoz hasonlóan az idén is négy milliárd forint feletti árbevételt vár - válaszolta újságírói kérdésre a vezérigazgató, de a várható nyereséget nem közölte. Annyit elmondott, hogy évente 500-600 millió forint közterhet fizet be a társaság a központi költségvetésbe adók és járulékok formájában és további 120 millió forint adót a helyi önkormányzatnak. A társaság a bérleti díjakat euróban szedi be, de a hitelek törlesztése is euróban történik, így forint-euró árfolyamváltozása nincs lényeges hatással a gazdálkodásra.

A hét éve megnyílt Mammut bevásárló központban tavaly 14 millió látogató fordult meg, felük csak vásárlási céllal, a többiek pedig szórakozás és kikapcsolódás céljából is. Évente 100-120 millió forintot fordítanak a bevásárló központ fejlesztésére, de tavaly a Mammut II. alsó kereskedési szintjének kialakítása mintegy egy milliárd forintba került.