Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gyurcsány: csak az érezhető mértékű benzinárcsökkentésnek van értelme

MTI
2005.09.10. 12:53
A benzinár alakulásába való kormánybeavatkozás lehetőségéről beszélt szombaton a hongkongi látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc, aki azonban azt is leszögezte, hogy csak az érzékelhető mértékű árcsökkentésnek van értelme.

A miniszterelnök szerint akkor szabad csökkenteni a benzin árát, ha az érzékelhető. Véleménye szerint egy kismértékű csökkentés a fogyasztó számára nem jelent könnyebbséget, a költségvetés viszont komoly mértékű bevételtől esik el.

Az érzékelhető csökkentés Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kevesebb tíz forintnál.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy közös európai akció keretében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán kiadott utasítására felszabadítottak a stratégiai kőolajtartalékokból kétnapi mennyiséget. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a magyar stratégiai tartalékok eddig hétnapi mennyiséggel haladták meg a kötelezően előírt mennyiséget, tehát ötnapi többlet maradt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános forgalmi adó január 1-jétől életbe lépő 5 százalékos csökkentése 10-15 forinttal mindenképpen csökkenteni fogja a benzin árát.

Gyurcsány Ferenc szerint két út lehetséges: vagy a forgalmi és jövedéki adókon keresztül belenyúlnak az árakba, vagy a benzin árának emelkedésével megnövekedett állami bevételeket speciális módon célzott társadalmi csoportok számára használják fel. Hozzáteszem, inkább ez utóbbit szeretnék nagyon sokan, különösen az Európai Unióban. E két megoldás között folyik a vita" - mondta a miniszterelnök.