Piroska
-2 °C
5 °C

Az OPEC várhatóan napi kétmillió hordóval emeli kitermelését

MTI/dpa
2005.09.11. 12:28
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) kitermelését várhatóan napi kétmillió hordóval emeli - erről a szervezet szeptember 19-én esedékes bécsi ülésén döntenek, közölte az OPEC főtitkára a hétvégén a német Der Spiegelnek nyilatkozva. Kijelentette: az OPEC semmiképpen sem érdekelt a rekordmagas olajárak fenntartásában. Úgy vélekedett, hogy a Katrina hurrikán következményei ellenére is elhárul az olajválság, nincs ok pánikra a fogyasztók részéről.

Mindazonáltal vádolta a multicégeket, spekulánsokat és a pazarló amerikai energiagazdálkodást, mint mondta, vannak üzletemberek akik a katasztrófák, háborúk és a terrorizmus keltette szűk ellátási keresztmetszeteket gátlástalanul kihasználják. Úgy vélte, hogy a jelenlegi olajárakban ez a spekuláció 10-15 százalékot jelent. - A spekulációs határidős piaccal szemben az OPEC tehetetlen, ezért ezen ügyleteknél valamiféle szabályozórendszer kívánatos lenne - jelentette ki.

Jelenleg az OPEC tagországai több mint napi 30 millió hordó olajat termelnek ki. Elemzők szerint már csak a világ vezető nyersolajexportőre, Szaúd-Arábia rendelkezik fölös termelési kapacitásokkal, a többi OPEC-állam már jelenleg is kapacitásainak határán teljesít.