Benedek
-5 °C
5 °C

További kamatcsökkentésre készül az MNB

MTI/Reuters
2005.09.11. 12:42
Van lehetőség az agresszív kamatcsökkentések folytatására, ha az infláció alacsony és a nemzetközi környezet erőteljes marad, írta a Reuters hírügynökség, a Magyar Nemzeti Bank elnökére, Járai Zsigmondra hivatkozva. Talán - idézte a hírügynökség Járai válaszát arra a kérdésre, hogy az MNB folytathatja-e a fél százalékpontos csökkentéseket. "Talán van további lehetőség, ha a nemzetközi környezet jó marad és az infláció alacsony lesz. Akkor lesz még lehetőségünk" - idézte szavait a Reuters. Járai Zsigmond az EU pénzügyminisztereinek és központi bankárainak hét végi, manchesteri értekezlete közben nyilatkozott a hírügynökségnek.

Vannak azonban bizonytalansági tényezők az MNB következő lépése előtt, köztük az, hogy a forint vajon erős marad-e. - Nem vagyok száz százalékig biztos benne, hogy a forint ereje a makrogazdasági alapokat tükrözi - idézte a Reuters Járait.

Az MNB elnöke arról is szólt, hogy szerinte nem feltétlenül biztos az euró 2010-es bevezetése. "Az euró 2010-es bevezetése mind kevésbé valószínű. Még mindig lehetséges, de ehhez nagyon-nagyon lényeges reformok kellenek. Azt mondhatom, hogy nehéz lesz, majdnem valószínűtlen, de nem mondanám, hogy lehetetlen" - idézte szavait a Reuters.

Bírálta kormány költségvetési előrejelzéseit, amelyek szerint az államháztartás hiánya jövőre a GDP 2,9 százaléka lesz. - Nem mondom, hogy ezek manipulált számok, de a többségük statisztikai reform, és a tényleges reformok hiányoznak - idézte a hírügynökség az MNB elnökét.