Nőttek az autóeladások nyugaton

MTI
2005.09.14. 09:12

Augusztusban 894 226 új autó kapott rendszámot Európában, 7,5 százalékkal több, mint tavaly augusztusban. A fellendülés a júliusi, csekély visszaesést követte, és így az első nyolc hónapban forgalomba állított 10,35 millió új kocsi már csak 0,5 százalékkal maradt el a tavalyi első nyolc havitól, közölték az európai autógyártók szövetségében (ACEA) szerdán. A felmérés az EU-országokra vonatkozik Ciprus és Málta kivételével, viszont benne van Svájc és Norvégia is.

A legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen kiugróan, 19,8 százalékkal növelte új autói eladását augusztusban az egy évvel azelőttihez képest, piaci részaránya 22,3 százalékra nőtt 20,1 százalékról. Javított a BMW is. A második helyezett francia PSA Peugeot Citroen piacot vesztett, 13,6 százalékra 14,2 százalékról, és tovább gyengült a FIAT és a General Motors, valamint kisebb mértékben a Ford is Európában. A távol-keleti gyártók, csekély kivétellel, általában növelték vagy szinten tartották piaci részarányukat.

Elemzők szerint a nagyobb értékesítés a jelenlegi piaci viszonyok között nem feltétlenül jelent nagyobb profitot, amikor a kapacitások továbbra is nagyobbak a keresletnél, a nyersanyagok drágák és a gyártók árengedményekre kényszerülnek.