Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

2,8 százalékra lassult az ukrán GDP-növekedés

MTI
2005.09.14. 12:06

Az ukrán hazai össztermék növekedése 2,8 százalékra lassult az idei év első nyolc hónapjában, a tavalyi első nyolc hónap 13,6 százalékos üteméről. Mindkét adat éves összehasonlításban értendő.

Az állami statisztikai bizottság szerdai közlése szerint augusztusban csupán 1,6 százalékos volt a GDP-növekedés tavaly augusztushoz képest. Tavaly augusztusban a tizenkét havi ütem még 14,2 százalék volt.

Az ukrán kormány idei GDP-növekedési célja jelenleg 6-6,5 százalék - az év elején jósolt 8,2 százalékról visszavéve -, elemzők szerint azonban a valós ütem aligha lesz több 2-3 százaléknál. Az építőipar teljesítménye az első nyolc hónapban 7,7 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől, a kereskedelem 4,3 százalékkal esett vissza. Tavaly ez a két ágazat volt az ukrán GDP-növekedés húzóereje.

Ukrajnában a belpolitikai bizonytalanság nem kedvez a gazdaságfejlődésnek: az ukrán elnök a múlt héten menesztette a kormányt, ami tovább növeli a bizalmatlanságot az ellentmondásos gazdasági intézkedések miatt már elbizonytalanodott befektetők körében. Elemzők szerint a legtöbb aggodalom a tervezett reprivatizációs lépésekkel kapcsolatos. Tavaly az ukrán GDP 12,1 százalékkal bővült.