Új távközlési hálózatot épít a privatizált helyett Oroszország

MTI
2005.09.14. 15:29

Oroszországban akár félmilliárd dollárt is költhetnek egy teljesen új távközlési hálózat létesítésére, hogy ezzel eleget tegyenek a biztonsági szerveknek, amelyek ellenzik az állami Svyazinvest privatizációját.

A Svyazinvest hét regionális távközlési céget ellenőriz, valamint a Rostelekomot, a nagytávolságú beszélgetések monopóliumát és a moszkvai MGTS szolgáltatót.

Az orosz védelmi és hírszerzési szolgálatok bírálták a Svyazinvest 75 százalékos részének eladását, mondván: nincs garancia, hogy a Svyazinvest a privatizálás után is szorosan együttműködne a kormánnyal.

A Kreml ezzel összefüggésben azt fontolgatja, hogy 13,6 milliárd rubelért (480 millió dollár) új biztonsági digitális távközlési hálózatot létesít a különféle biztonsági szolgálatok és a védelmi minisztérium számára.

Az erről készült dokumentum szerint a kétlépcsős terv 2010-ig vezetne el egy új pán-orosz távközlési hálózat létesítéséhez.

A Svyazinvest 75 százalékos privatizációja a távközlési miniszter 3 milliárd dolláros becslése alapján az eddigi legnagyobb privatizációs ügylet lenne Oroszországban.

Oroszország 1997-ben adta el a cég 25 százalék plusz 1 részvényét Soros Györgynek. Soros később ezt a befektetését minden idők legrosszabb ügyletének nevezte, és tavaly 625 millió dollárért eladta a részesedést Len Blavatnyik orosz származású amerikai üzletembernek.