Valér
2 °C
8 °C

Magyar tejtermelőké a Parmalat Hungária

MTI
2005.09.15. 15:01
Magyar tejtermelő csoport - az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. - vásárolta meg a tavaly április óta felszámolás alatt álló Parmalat Hungária Kft.- t; az adásvételi szerződést csütörtökön Székesfehérváron írták alá - közölte az MTI-vel a felszámoló biztos. Somogyi Ferenc elmondta, a szerződés Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően lép életbe, és azután kerül majd sor a megvásárolt vagyonelemek - a székesfehérvári telephely, a gyártóberendezések, a vajtai üdülőépületek és a gyulai ingatlan - átadás, átvételére.

Nem sikerült még értékesíteni a tolnai tejipari vállalattal közös tulajdonban levő fonyódi üdülő felét és a székesfehérvári tejipari múzeumot - tette hozzá a felszámoló biztos. Arról, hogy pontosan mennyiért keltek el a meghirdetett vagyonelemek, Somogyi Ferenc nem kívánt nyilatkozni, de megerősítette azt a korábbi információt, amely szerint a céget 1,7 - 1,8 milliárd forint közötti összegért vette meg az Alföldi Tej Kft. Ebből az összegből sikerül a Parmalat Hungária Rt. hitelezőinek egy részét - a D kategóriába tartozó hitelezőket - a tartozás 40 százalékáig kifizetni - mondta Somogyi Ferenc.

A felszámolóbiztos hangsúlyozta: azáltal, hogy a cég egy magyar termelői csoport kezébe kerül, biztosított a vállalkozás hosszú távú fennmaradása, hiszen a vállalkozás új tulajdonosai a termelés fenntartásában érdekeltek. Már a felszámolás alatt megkezdték a cég reorganizációját, a termékszerkezet módosítását. Versenyképességük növelésére új termékeket vezettek be, a napokban jelenik meg például az üzletekben az elsősorban a gyerekeknek szánt Kids, gyümölcsös joghurtcsalád. A Parmalat hitelezői választmányának elnöke, Istvánfalvi Miklós szerint a felszámolással "elfogadható eredmény született".

A főként Békés, Hajdú-Bihar,-Bács-Kiskun- és Csongrád megyében jelenleg 82 tejtermelő gazdaságot tömörítő és évi 250 millió liter tejet feldolgozó, debreceni központú Alföldi Tej Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a Parmalat Hungária Kft. megvásárlását a termelői csoport tagsága egyhangúan támogatta. A vételárat a tagok tőkeemeléséből és a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitelből finanszírozza a termelői csoport. A hitelre - amelynek összegéről nem kívánt nyilatkozni az ügyvezető - már megkapták az ígérvényt. Arról, hogy a Parmalat márkanevet a jövőben milyen feltételek mellett használhatják, a Parmalat SpA- val megkötendő szerződés dönt majd.