Eleonóra
-1 °C
2 °C

Keletre nyit az Esrte

2005.09.16. 13:37
Az osztrák Erste Bank a vagyonkezelés üzletágban új piacokat hódít meg Kelet-Európában: Szerbiában, Romániában és Ukrajnában akar terjeszkedni. A bank vezetője pénteken egy prágai elemzői konferencián elmondta: az Erste a vagyonkezelésben Csehországban és Szlovákiában piacvezető, Ausztriában és Horvátországban a második, Magyarországon a harmadik. A román takarékpénztár, a CEC privatizációjában - az előzetes, nem kötelező erejű szándéknyilatkozatok alapján - összesen nyolc bank került fel a rövidített listára. A román pénzügyminisztérium bejelentése szerint a listán az OTP mellett az osztrák Erste Bank, a Raiffeisen International, a francia Société Générale, a Dexia, a görög National Bank of Greece és az EFG Eurobank, valamint az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena szerepel.

Míg a Raiffeisen, a Creditanstalt, a Citigroup és az ING a középkelet-európai piacokon az elsők között jelent meg, addig az elmúlt évek során a KBC, az UniCredito, a Société Générale, az Erste Bank és az Intesa BCI nagy, állami tulajdonú bankok akvizícióján keresztül lépett be és szerzett részesedést ezen a piacon.

Jelenleg az Erste Bank (33,4 milliárd euró) a HVB csoport (35,5 milliárd euró) mögött mögött a 2. helyet foglalja el a mérlegfőösszeg szerinti rangsorban. Míg az első 5 bankcsoport pozíciója 2003 óta nem változott, a rangsor átrendeződött: 2003 év végén a KBC vezette a sort, amelyet az Erste Bank, az UniCredito, a HVB és a Raiffeisen követett. Az elmúlt év végén az Erste Bank rendelkezett a legtöbb, összesen 1313 bankfiókkal. A második helyen az UniCredito áll 1201 fiókkal, amelyet a HVB (1073 fiókkal), az OTP Bank (930 fiókkal) és a Raiffeisen (916 fiókkal) követ.