Románia: az elnök felülvizsgáltatja a Petrom-privatizációt

MTI
2005.09.18. 11:43
A román elnök szombati bejelentése szerint felülvizsgáltatja a Petrom olajtársaság privatizációját. A Petrom többségi részét tavaly az osztrák OMV vásárolta fel. Traian Basescu kétségeit hangoztatta a privatizáció "korrektségét" illetően. Bár részletekbe nem bocsátkozott, szakértői és tanácsadói a következő napokban átvizsgálják a privatizációs szerződést. Basescu azt is közölte, hogy a felülvizsgálatot követően az ügylet feltételeit a nyilvánosság is megismerheti.

A román lapok amerikai útja alkalmával idézték Basescut, aki kijelentette, hogy Románia hibát követett el, amikor teljes nyersolaj-készletét egyetlen magáncég kezébe adta. A román kormányfő az elnök szavaira reagálva - az Adevarul című lapnak nyilatkozva - elismerte ugyan, hogy a szerződés néhány pontja nem kedvező Románia számára, de - mint mondta - az ügylet egészének megkérdőjelezése rontaná az ország tekintélyét a külföldi befektetők előtt, rontva ezzel az általános üzleti környezetet is.

Az elnök korábban már bírálta a Petrom árpolitikáját, elsősorban is azt, hogy az idén a benzinárak több mint 30 százalékkal emelkedtek. A román állam jelenleg a Petrom 40,74 százalékát birtokolja.