Ritkábban utaznak az idősebb magyarok

MTI
2005.09.19. 15:08
Magyarországon a 60 évnél idősebbek és az 51-60 év közötti nyugdíjasok ritkábban utaznak, mint a többi korosztályhoz tartozók, azonban hosszabb időt töltenek utazással - jellemzően belföldön - közölte a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) hétfőn.

Az MT Rt. a magyar lakosság utazási szokásairól 2004-ben végzett kutatása szerint az adatfelvételt megelőző egy évben a szenior háztartások 47 százaléka vett részt egynapos kiránduláson, szemben a többi korosztállyal, ahol ez az érték 67 százalék volt.

A kiránduló szeniorok 97 százaléka belföldi kiruccanásra indult, hasonlóan a többi korosztályhoz. Egy napnál hosszabb utazáson a szeniorok 43 százaléka vett részt, míg ugyanez a többi korosztály 68 százalékáról mondható el. Az utazó szeniorok 86 százaléka belföldön utazott, ez 3 százalékponttal meghaladja a többi korosztály belföldi utazóinak arányát.

A szenior korosztály tagjai strandolás, vagy fürdőzés helyett szívesebben választják a pihenést, a rokonlátogatást, illetve a kertészkedést, de kedvelik a gyógyfürdőket is. Kirándulásaik és utazásaik szezonalitása is kisebb: az elő- és utószezonban is szívesen utaznak, bár körükben is a nyári utazások aránya a legmagasabb.

A vizsgált korosztály belföldi főutazása - vagyis az általuk legfontosabbnak ítélt utazások - 39 százalékát a főszezonon kívül bonyolítják le, szemben a többi korosztály 17 százalékával.

A szeniorok belföldi utazásai között - azonos átlagos tartózkodási idő mellett - a 3 éjszakás, a többi korosztálynál pedig az 1-2 éjszakás utazások dominálnak. A főutazások esetében a szeniorok átlagos, 7,2 éjszakás tartózkodási idő meghaladja a többi korosztály 6 éjszakás átlagos tartózkodási idejét.

A vizsgált időszakban a szenior korcsoport belföldi kirándulásra csaknem 29 milliárd forintot, a lakosság belföldi kirándulásra fordított összköltségének 15,9 százalékát, külföldi kirándulásra pedig 1,1 milliárd forintot költött, amely a teljes lakosság külföldi kirándulásra elköltött pénzének 6,5 százaléka.

A szeniorok által belföldi utazásra fordított összeg a magyar lakosság belföldi utazásra költött pénzének 18,4 százalékát teszi ki, amely 38,1 milliárd forintra becsülhető. Külföldi utazásaik teljes költségét tekintve 10,5 százalékkal részesednek a magyar lakosság összes külföldi utazási költéséből, a vizsgált időszakban külföldi utazásra hozzávetőleg 21,7 milliárd forintot költöttek.