Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Drágul az olaj a Rita miatt

MTI
2005.09.22. 01:14
Emelkedett a kőolaj ára New Yorkban és Londonban egyaránt, mert az immár hurrikánná erősödött Rita közelít a Mexikói-öbölhöz, illetve Texas partjai felé, veszélyeztetvén az Egyesült Államok kőolaj finomítói kapacitásának egynegyedét kitevő texasi berendezéseket.

Szakértők attól tartanak, hogy a Rita olyan mértékben érinti az Egyesült Államok déli területein az olajfeldolgozást, ami még az előző, a Katrina hurrikán okozta károkat is felülmúlhatja. Három héttel a Katrina hurrikán megjelenése után a Mexikói-öbölben az olajtermelés 55,84 százaléka még mindig áll.

Az újabb hurrikán miatt a piacot jószerivel teljesen hidegen hagyta az a tény, hogy az amerikai stratégiai nyersolajtartalékok csupán 300 ezer hordóval csökkentek a múlt héten, a benzintartalékok viszont 3,4 millió hordónyival nőttek, holott az előzetes várakozás szerint valamivel csökkentek.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 70 cent emelkedéssel 66,90 dolláron zárt. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent novemberi jegyzése 59 centtel 64,79 dollárra nőtt. GKK