Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az OECD szerint meggyőző a szlovák euróövezeti csatlakozási terv

MTI
2005.09.26. 14:42
Az OECD Szlovákiával foglalkozó jelentése szerint jót tenne az országnak, ha szorgalmaznák a korai belépést az euróövezet előszobájába, ERM-II. átváltási mechanizmusba, megőrzendő a jelenlegi kedvező feltételeket és a fenntartható árfolyamot. Az OECD arra is felszólította a szlovák gazdasági irányítókat: maradjanak megfontoltak a pénzügyi politika alakításánál, hogy megelőzzék a gazdasági túlhevülés kockázatait, amelyek azt a rizikót hordozzák, hogy Szlovákiának túlértékelt árfolyamnal kelljen belépnie az euróövezetbe.

Szlovákia a jövő év közepén akar belépni az ERM-II. európai átváltási mechanizmusba, és 2009-ben szeretne csatlakozni ez euróövezethez. A jövő évi szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozzák változatlan áron, és azt remélik, hogy a gyors növekedés segíteni fog a hiány féken tartásában, javítva az euró bevezetésének esélyét. A pénzügyminisztérium jövőre a GDP 4,2 százalékának megfelelő államháztartási hiányplafont javasol, a nyugdíjreform hatásával együtt. Anélkül a deficit legföljebb 2,9 százalékos lenne, közölte Ivan Miklos pénzügyminiszter július végén.

Az idei hiányt is 4,2 százalékra várják, a nyugdíjreform hatása nélkül pedig 3,4 százalékosra. A szlovák kormány 2007-ben szeretné elérni a GDP 3 százalékának megfelelő államháztartási hiányt, ami megfelelne az európai stabilitási paktumban rögzített maximumnak. A nyugdíjreform miatti, csekély többletet azonban az EU nem veszi szigorúan.

A kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben változatlan áron, amikor már teljes erővel termel majd a francia Peugeot és a dél-koreai Kia új gyára Szlovákiában. Szlovákia gazdasága tavaly egész évben 5,5 százalékkal bővült, változatlan áron. A szlovák statisztikai hivatal idén egész évre 5,3 százalékra jósolja a GDP-növekedést. A szlovák pénzügyminisztérium júniusban 5,1 százalékra javította idei előrejelzését a korábbi 4,9 százalékról.