Leminősítéssel fenyegette meg Olaszországot a Fitch Ratings

MTI
2005.09.26. 15:51
A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott elemzése szerint Domenico Siniscalco gazdasági miniszter lemondásának önmagában ugyan nincs közvetlen hatása az "AA" szintű hosszú távú szuverén olasz adóskockázati besorolásra, távozása ugyanakkor növeli annak kockázatát, hogy az olasz kormány a vártnál is lazább költségvetési politikába kezd a 2006-os választások előtt, és ez már nyomás alá helyezheti az egyébként is negatív kilátással nyilvántartott osztályzatot. A jelentés szerint a Fitch azzal számol, hogy az olasz államháztartási hiány az idén a GDP-érték 4,2 százaléka lesz, jövőre pedig megközelíti az 5 százalékot a kormány 3,8 százalékos jóslata helyett.

Az igen gyenge növekedési környezetben - a hitelminősítő szerint az olasz gazdaság az idén tavalyhoz képest stagnálni fog - az államadósság 2006 végére várhatóan nem lesz messze a GDP-érték 109 százalékától, amivel Olaszország egyre távolabb kerül az "AA" besorolású szuverén adósok jellemző értékeitől, áll a londoni elemzésben. A jelentés szerint növekszik a kockázata annak, hogy 2006-ra "választási költségvetés" készül, és ez még a Fitch által becsültnél is nagyobb hiányt okozhat. Ha a jövő évi költségvetés "nagyon elszáll", ami valószínűsítené a még jelentősebb kormányzati eladósodást is, az gyengítené a közfinanszírozási rendszer 2007-ig történő stabilizálásának esélyeit. Ha ez a stabilizáció addig nem következik be, a Fitch Ratings vissza fogja minősíteni Olaszország adóskockázatát - áll a jelentésben.

A Fitch a "markánsan romló" költségvetési kilátások miatt június 29-én rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra az addigi stabilról az olasz - és ugyanakkor a hasonló szintű portugál - szuverén besorolás kilátását. A nagy nemzetközi hitelminősítők, amelyek a kelet-európai új EU-tagok általában elsőrendű, de mindenképpen befektetői ajánlású adósbesorolásait éppen a majdani euróövezeti tagság kilátására alapozzák, a jelenlegi euróövezeti tagállamokat - főleg a délieket - egyre többször sorolják vissza negatív kilátásra, vagy ténylegesen rosszabb kockázati osztályzatra.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője már tavaly nyáron egy fokozattal "AA mínusz"-ra rontotta Olaszország minősítését, azzal az indokkal, hogy a kormánykoalíciónak nehézségei vannak a költségvetési egyensúlytalanságok kezelésében, és ez nem javítja a romló olasz költségvetési helyzet kilátásait. Az euró megjelenése óta ez volt az első eset, hogy a valutaunió jelenlegi tagállamainak egyikét valamely vezető nemzetközi hitelminősítő visszaminősítette, viszont nem az utolsó. Tavaly decemberben a Fitch Görögország besorolását rontotta egy fokkal "A"-ra, arra hivatkozva, hogy gyakorlatilag semmilyen költségvetési konszolidáció nem ment végbe Görögországban az euróövezeti csatlakozás óta, jóllehet a gazdaság 1999 óta éves átlagban 4 százalékkal növekszik. Ráadásul a görög kormány alaposan kozmetikázta is a hiányadatokat: az EU statisztikai hivatalának jelentése szerint a 2003-mal zárult hét évben a görög államháztartás átlagos évenkénti hiánya a Görögország által jelzett 2,1 százaléknak valójában több mint a kétszerese, 4,3 százalék volt - állt a Fitch tavaly decemberi közleményében.