Tovább terjeszkedne az OTP Romániában

MTI
2005.09.29. 07:46

Terjeszkedő bankrendszer, fejlődő pénzügyi szektor jellemzi a román gazdaságot, emiatt az OTP Bank Romania (OBR) jogosan reménykedik abban, hogy a jövőben a jelenlegi 1 százalék körüli piaci részesedését mintegy 5 százalékosra növelhesse - mondta Bukarestben az MTI-nek Hárshegyi Frigyes, az OTP Bank Romania vezérigazgatója. "Első nekifutásra" az a cél - mondta -, hogy mintegy száz fiókos hálózattal rendelkező bankszervezetet hozzon létre, s hogy a jelenlegi - 1 százalék körüli - piaci részesedést 5 százalékra emelje.

Mindez komoly beruházást, szervezetfejlesztést jelent, épületeket, fiókhálózatot, technikát kell teremteni, rengeteg embert kell alkalmazni, kiképezni - mondta a vezérigazgató, aki szerint az OBR szerteágazó üzleteket szeretne kiépíteni mind a lakossági és vállalati szférában.

"Az év elején 250 fős bank voltunk, az év végére azonban 500 főssé kell válnunk" - mondta Hárshegyi, aki szerint ehhez megfelelő számú középvezetői állású embert, fiókvezetőt és más kiképzett embert kell alkalmazni. Nehéz őket "megszerezni", mert nagyon sok bank akar nagyon sok fiókot nyitni Romániában. Szaktudásuk megfelelő szinten van, Magyarországi összehasonlításban sokkal többen beszélnek idegen nyelvet.

Hárshegyi ugyanakkor a nehézségek közé sorolta az egyébként megszokható romániai bürokráciát, valamint azt, hogy a belső szabályozások néha nagyon "részletesek". Romániában mindenesetre számos jel utal a gyors ütemű fejlődésre - vélekedett a vezérigazgató, utalva az egyszámjegyűvé zsugorodott inflációra, valamint arra, hogy az emberek bíznak a pénzben, terjed a hitelkártya alkalmazása.

Romániában ugyanakkor nem könnyű állni a konkurenciaharcot a többi bankkal, elsősorban a Román Kereskedelmi Bankkal (BCR). Ott van a többi vetélytárs is, így a francia Société Générale, a Raiffeisen International, az ING, az ABN, vagy az olasz Unicredito.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére elégedetten nyilatkozott arról, hogy az OTP Bank Rt. a román takarékpénztár (CEC) privatizációjában - az előzetes, nem kötelező erejű szándéknyilatkozatok alapján - felkerült az összesen nyolc bankot tartalmazó rövidített listára.

Azért éppen a CEC-et szemelte ki magának a cég, mert ez az utolsó bankok egyike, amelyet egyáltalán még privatizálnak, és amely jelentős piaci súllyal rendelkezik a román piacon - mondta. Az OTP Bank úgy véli, hogy képes lenne hatékonyan feljavítani, átalakítani a CEC-et, "Ebben van már tapasztalatunk" mondta Wolf, emlékeztetve arra, hogy cége két sikeres takarékpénztári átalakítást tudhat már maga mögött (Magyarországon és Bulgáriában). "Úgy véljünk, hogy a mi tulajdonlásunkkal a CEC sokkal jobban ki tudná használni a piacban rejlő fejlődési lehetőséget" - mondta Wolf László.

Az említett listán egyébként az OTP mellett az osztrák Erste Bank és a Raiffeisen International, a francia Société Générale, a Dexia, a görög National Bank of Greece és az EFG Eurobank, valamint az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena szerepel. A CEC legalább 50 százalék plusz egy részvényét, de legföljebb 75 százalékát szánják külföldi egyedi stratégiai befektetőnek.