A Toyota Fuji Heavy-részvényt vesz

MTI
2005.10.05. 11:52
A Toyota Motor Corp. 10 százaléknyi részesedést szerez a szintén japán autóipari vállalatban, a Fuji Heavy Industries Ltd.-ben, az amerikai General Motors-tól veszi meg a részvényeket. Ezzel a Toyota a Fuji Heavy legnagyobb részvényesévé válik - jelentették szerdán a japán lapok. A GM jelenleg 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Subaru autókat gyártó Fuji Heavy-ben. Az érintett cégek vezetői még a nap folyamán sajtóértekezleten jelentik be a megállapodást.

A GM mérlegének rendbe tételén fáradozik, mivel azt hátrányosan befolyásolták a jelentős nyugdíj-és egészségbiztosítási kifizetések, valamint a kedvezőtlen amerikai autóeladási adatok. Az amerikai autógyártó adósságait három hitelminősítő intézet is a "befektetésre nem ajánlott" kategóriába sorolta át az idén, a Fuji Heavy eladásából származó készpénzbevétel fontos finanszírozási forrást jelent tehát.

A GM a korszerű négykerék meghajtású technológiájáról ismert Fuji Heavy-ben 1999-ben szerzett érdekeltséget. Amennyiben a Toyota 10 százaléknyi részesedést szerez, úgy az üzlet 42,3 milliárd jen ( 370 millió dollár) értékű lehet a Fuji Heavy szerdai 540 jenes záróárfolyamával számolva. A GM egy ötödnyi részesedéssel rendelkezik a Suzuki Motors-ban és 8 százalékkal az Isuzu Motors teherautógyártóban. A Toyota viszont a Daihatsu Motors és a Hino Motors teherautógyártó többségi tulajdonosa.