A PSZÁF felfüggesztette a Marsh Kft. működését

MTI
2005.10.05. 16:12
A felügyelet a nyilvántartási rendszer hiányosságai miatt 2005. október 31-ig felfüggesztette az egyik legnagyobb magyarországi biztosítási alkuszcég, a Marsh Kockázatkezelési Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft. működését - tette közzé a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete. A felfüggesztés okáról a Marsh Kft. ügyvezető igazgatója, Klinger József nem nyilatkozhatott az MTI megkeresésére. Az adatszolgáltatási határidők elmulasztása és pontatlan adatok szolgáltatása miatt függesztette fel a felügyelet a Marsh Kft-t, az utóbbira egy célvizsgálat során derült fény - nyilatkozta az MTI-nek Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

A PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Marsh Kft. csak felszólítás és bírság kiszabása után adta le 2004-es éves jelentését. A jelentés, valamint a Biztosításközvetítői Regiszter adatainak ellenőrzése miatt szeptemberben célvizsgálatot rendeltek el a Marsh-nál, s azt tapasztalták, hogy az adatok között eltérések mutatkoznak. Binder István hozzátette, a felfüggesztés október 31-éig tart, azaz, a minden évben november elsején kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási átszerződési időszakban az alkuszcég már működhet. A felügyelet határozata szerint a Marsh Kft. október 31-ig tevékenységet nem végezhet, már fennálló alkuszi megbízásaiból származó kötelezettségeit azonban teljesítenie kell. Október végéig nyilvántartási rendszereit át kell alakítania úgy, hogy azok "alkalmasak legyenek egy adott időpontra vonatkozó valóságos adatok utólagos megjelenítésére".

A Marsh Kft. a világ egyik legnagyobb biztosítási alkusz csoportjának magyarországi tagja, a második legnagyobb forgalmú alkuszcég Magyarországon. 2004-ben a kft. több mint 1,2 milliárd forint díjbevételt ért el, alig 200 millió forinttal maradva el a legnagyobb Magyarországon működő biztosítási bróker, az Eurorisk Kft. forgalmától. A PSZÁF a múlt hét végén 100 ezer forint bírságot szabott ki a Marsh Kft.-re, mivel az a felszólítás ellenére sem küldte be éves beszámolóját a felügyeletre. A felügyelet szerdán közzétett határozatai szerint egyébként egy másik brókercégnek, a Bonus As Kft.-nek is 150 ezer forint felügyeleti bírságot kell fizetnie, mivel kétszeri felszólítás ellenére sem küldte be éves jelentését a PSZÁF-nak.