Egymilliárd eurót ér Románia leggazdagabb embere

MTI
2005.10.05. 16:30
A leggazdagabb román, egyszersmind az első román állampolgár, akinek az "értéke" meghaladta az egymilliárd eurót: Ion Tiriac, írta a Ziarul Financiar című gazdasági lap szerdán. Az első román eurómilliárdos legnagyobb befektetése a Banca Comerciala Ion Tiriac volt, amely májusban egyesült a HVB Bank Romaniával, a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) romániai leánybankjával, létrehozva a HVB Tiriac bankot, Románia nagyságra negyedik bankját, több mint 72 fiókkal és 720 ezer ügyféllel. Ion Tiriac részesedése az új pénzintézetben nem egészen 50 százalékos, ez 300-400 millió eurót ér az újság szerint.

Az egyesülés előtt a 66 éves Ion Tiriacé - az egykori román teniszcsillagé - volt a Banca Tiriac 92 százaléka, és akkor még, 700 millió eurós vagyonával, a második leggazdagabb románként tartották számon. Az 1991-ben alapított Banca Tiriac 620 millió eurós mérlegfőösszegével a tizenegyedik román bank volt, tavaly az adózott eredménye 17 millió euró lett. A HVB Bank Romania - mérlegfőösszege szerint korábban a hetedik a romániai bankok sorában - tavaly több mint egymilliárd eurós mérlegfőösszeget mutatott ki, adózott eredménye 20 millió euró volt. Tiriac vagyonában szerepel továbbá az Allianz-Tiriac biztosítóintézet, több autóipari vállalat, a Tiriac Leasing, kisebbségi rész a Metro áruházlánc romániai ágazatában és több ingatlan.

Korábban a Micula-fivérek, Ioan és Viorel voltak, együtt, a leggazdagabb románok, egymilliárd euróra becsült vagyonnal, de ebben jelentős a hitel aránya. Tulajdonuk, a European Drinks mindazonáltal a legnagyobb élelmiszeripari cég Romániában, írta a Rompres hírügynökség.