Híd épül olasz félsziget és Szicília között

euractiv.hu
2005.10.14. 11:43
Belusconi szerint most válik csak eggyé az olasz nemzet. Szicíliát ugyanis hozzácsatolják a kontinensen lévő „anyaországhoz”, méghozzá híddal. Olaszország megnevezte azokat a cégeket, amelyek megépíthetik a 4,4 milliárd eurós beruházással elkészülő függőhidat Szicília és az „olasz csizma” között. Ez lesz a világ leghosszabb függőhídja.

A győztes konzorciumot az olasz Impregilo építőipari cég vezeti, a munka jövőre kezdődik és a várakozások szerint 2012-ben ér véget. A híd mintegy 4 kilométer hosszú lesz, és jelentősen lerövidíti a most két órát igénybe vevő komp- és vonatutat.

A sok vitát kiváltott terv még az 1960-as években született meg, s azóta különböző okok miatt sokan támadták. A mostani bírálók szerint nem másról van szó, mint szavazatokat generáló projektről, amelynek során eurómilliárdokat fognak elpocsékolni, és tovább terhelik az amúgy sem rózsás helyzetű állami költségvetést.

Silvio Berlusconi miniszterelnök azonban ünnepel. Szerinte a híd nagymértékben segíti Dél-Olaszország fejlődését, s „az olasz nemzet végre egy lesz, most hogy Szicíliát a szárazföldhöz kapcsolják”. A terv nagyra törő, a hídon kétszer hatsávos utat, vonatok számára pedig négy sínpárt építenek.

A tendergyőztes csapat tagja a japán Ishikawajima-Harima Heavy Industries, a spanyol Sacyr Vallehermoso és tucatnyi kisebb olasz cég. A tenderen csak ketten versenyeztek, a vesztes Astaldi részvényei több mint 3 százalékkal csökkentek a bejelentés után, a nyertes Impregilo részvényeivel való kereskedést pedig fel kellett függeszteni.