Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Több mint egy dollárral nőtt az olaj ára

MTI
2005.10.17. 22:43

Emelkedett hétfőn a kőolaj ára Londonban és New Yorkban amiatt, hogy a Wilma trópusi vihar várhatóan már kedden hurrikánná erősödik és a hét második felében károkat okozhat a Mexikói-öbölben az amerikai olajtermelő és feldolgozó ágazatnak, amely még nem heverte ki a Katrina, majd a Rita hurrikánok okozta veszteséget.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 1,73 dollár emelkedéssel 64,36 dolláron fejezte be a napot.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent hétfőtől legközelebbivé vált decemberi jegyzése 1,09 dollárral 60,57 dollárra nőtt.

Az amerikai hurrikán központ hétfő esti jelentése szerint az idei év 21. trópusi vihara alakult ki, ezúttal a Karib-szigetek északnyugati részét, ami igen közel van a Mexikói-öböl gáz- és kőolajtermelő térségéhez, és itt található az amerikai olajfeldolgozói kapacitás egy jelentős része. Hétfőn este a Wilma központja a Kajmán-szigetektől 380 kilométerre dél-délkeletre volt.

A Mexikói-öbölben az átlagosnál még mindig jóval alacsonyabb a kőolajtermelés, de fokozatosan javul a helyzet és hétfőn először csökkent 1 millió hordó alá a kieső napi olajtermelés.

A Rita hurrikán miatt három hete hétfőn és kedden az olajtermelés 100 százaléka állt a Mexikói-öbölben, aminek a 66,4 százaléka még mindig nem indult újra hétfőn; ez az arány 67,3 százalék volt pénteken.

A Katrina forgószél miatt augusztus 26-án kezdődött a termeléscsökkenés a Mexikói-öbölben, azóta összesen 60,65 millió hordó kőolaj termelése esett ki, ez az éves termelés 11,8 százaléka.

A térségben hat olajfinomító még nem indította újra a termelését az előző hurrikánok óta; ezek együttes napi kapacitása 1,63 millió hordó, a teljes amerikai kapacitás 9,5 százaléka.