Olcsóbb lesz a szellemi tulajdon védelme Európában

euractiv.hu
2005.10.18. 11:58
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy csökkenti az EU területén érvényes védjegyekért fizetendő összegeket. A precedens nélküli döntést az összes tagállam támogatta. Számítások szerint a közös európai piacon működő vállalkozások 37-40 millió eurót takarítanak meg évente a döntés következtében. Természetesen a belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy is üdvözölte a díjcsökkentést. Szerinte ez rendkívül jó hír a vállalkozásoknak, amelyek a jövőben megfizethető áron tudják bejegyeztetni az EU-szerte érvényes védjegyeket. A biztos arra számít, hogy a lépés jelentős lökést ad a gazdaságnak.

A közösségi védjegy iránti kérelem díja 975 euróról 900 euróra csökken. A regisztrálási díj 850 euró lesz, 250 euróval alacsonyabb az eddiginél. A védjegy megújításáért is kevesebbet kell fizetni: 2500 euró helyett 1500 eurót. További 150 eurós kedvezményt kapnak azok, akik interneten keresztül nyújtják be kérelmeiket. A védjegy-regisztrációval foglalkozó európai hivatalhoz, a non-profit szervezetként működő OHIM-hoz 1994-es alapítása óta a világ minden tájáról több mint 200 ezer cég fordult védjegyének bejegyzéséért.

Az OHIM költségvetését kizárólag a befizetett illetékek és járulékok fedezik, a szervezet működéséhez az EU nem járul hozzá anyagilag. Az elmúlt években az OHIM hatékonyabbá tette működését, csökkentette a bürokráciát, információs-technológiai eszközök segítségével minőségi szolgáltatásokat vezetett be, online szolgáltatásokat indított el ügyfelei számára. Ennek eredményeként csökkentette működési költségeit, ami mostanra elvezetett ahhoz, hogy alacsonyabb díjakat tud szabni. Mindez természetesen az egész üzleti szféra számára jó hír, de különösen a költségérzékeny kis- és középvállalkozások helyzetét, versenyképességét javítja jelentősen. A díjcsökkentés november 1-jén lép életbe.