Új szociális modell kell az EU-nak

euractiv.hu
2005.10.19. 11:16
José Manuel Baroso szerint az EU és tagállamai számos területen adósságot halmoztak fel az uniós polgárokkal szemben. Az Európai Bizottság elnöke az október 27-i informális EU-csúcstalálkozó előtt összegezte a teendőket.

A szóban forgó területek Barroso szerint: az új EU-költségvetés; a nemzeti gazdaságok megreformálása; több munkahely létrehozása; az öregedő társadalom okozta gazdasági hatásának enyhítése, a globalizáció problémái, az új technológiák alkalmazása.

A Bizottság szerint az egyik legégetőbb feladat az új európai szociális modell kidolgozása, annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy miként lehet gazdasági reformot véghezvinni a szociális védőháló megsérülése nélkül.

A belső piacokért felelős biztos, Charlie McCreavy máris teljes gőzzel bevetette magát a vitába azzal, hogy nemrég bírálta a svéd dolgozói jogokat - ezért a megnyilvánulásáért számos bírálat érte.

Sokan úgy vélik: rugalmatlanok, s ezért túlhaladottak azok a szociális modellek, amelyek a munkavállalókat erősen védő törvényeken alapulnak. Ez a szisztéma csökkenti a foglalkoztatottak számát, és az eredmény egy klasszikus bűvös kör, hiszen az alacsony versenyképesség további munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Charlie McCreavy szerint az elavult szociális védelmi rendszerek mellett, az olyan országok, mint Franciaország, Olaszország vagy Németország azzal is rontják helyzetüket, hogy nem nyitják meg piacaikat a szolgáltatások előtt.

A viták arról is megkezdődtek, hogy vajon mindenütt, egységesen alkalmazható szociális modellre van-e szükség. Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint személyre szabva kell kialakítani a szociális védőhálót, figyelembe véve az EU-szerte elég nagy regionális különbségeket.