Benedek
-5 °C
5 °C

Közel hat százalékkal nőtt az orosz gazdaság

MTI
2005.10.19. 12:39
Az orosz gazdaság 5,9 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban a tavalyi megfelelő időszakhoz képest. A gazdasági minisztérium szerdai közlése szerint szeptemberben 0,5 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP) augusztushoz viszonyítva, és 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

Az orosz GDP a második negyedévben 6,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, közölték a hivatalos végeredményt szeptember közepén az orosz statisztikai szolgálatnál. A növekedés üteme jóval kisebb a tavalyi második negyedévi 7,7 százaléknál, de gyorsulás mutatkozott az idei első negyedévi 5,2 százalékos többlethez képest, ugyancsak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az idei évre az orosz kormány korábban szerény előrejelzést tett, az egész évre szóló becslést - legutóbb júniusban - 5,8 százalékra fogta vissza. Július végi becslése szerint a második félévben 6,2 százalékosnak ígérkezik a gazdasági növekedés a tavalyi második félévhez képest.

Nemzetközi elemzők 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén Oroszországban. Tavaly Oroszország hazai összterméke 7,2 százalékkal nőtt. A kormány jelenlegi várakozása szerint jövőre a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül.

A Moscow Narodny Bank (MNB) növekedési jelentése szerint a GDP-emelkedés motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai. A kitermelő iparágak - olajtermelés, bányászat - viszonylag gyengébb teljesítménye miatt az első hét hónapban az ipari termelés 4,1 százalékkal nőtt a tavalyi első hét hónaphoz képest. Tavaly az első hét hónapban 7,2 százalékos volt a bővülés az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly május végén meghirdetett céljának megvalósításához - tíz éven belül a GDP megkétszerezéséhez - a gazdaságnak évente tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie.